Dieta

 

Złe samopoczucie i ciągłe zmęczenie, bóle i bulgotanie w brzuchu, inne „drobne” problemy zdrowotne. To tylko niektóre konsekwencje stresu, szybkiego sposobu życia, nadużywania kawy i „życiowego zabiegania”.

Co zrobić, by poczuć się lepiej? Poddać się i nadal liczyć, że jakoś to będzie?

Oczywiście, że nie!

Ze względu na prośby moich czytelników, postanowiłam przygotować autorski program dietetyczny

„10 kroków dla ciała i umysłu”

dotyczących przygotowania się do zdrowego odżywiania, gotowania zdrowo, ale i szybko, a także zaproponowania naprawdę wartościowych produktów.

Uważam, że zdrowe odżywianie (odchudzanie, dbanie o ciało czy też o najseksowniejszą część naszego ciała, czyli umysł) należy traktować w sposób menadżerski. Czyli?

Wyznaczamy cel, etapy/kroki do jego realizacji, zbieramy zespół i przechodzimy do działania. Najważniejsze jest nastawienie. Musi być bezwzględnie pozytywne!

Cel już mamy,

kroki – systematycznie przedstawię,

a zespół wsparcia? To może być rodzina, mąż, przyjaciółka albo przyjaciel – ktoś kto nas zmobilizuje, a czasem zachęci albo będzie mentorem.

Mój program dietetyczny polega na oczyszczeniu, wzmocnieniu i utrzymaniu w dobrej kondycji organizmu, a do tego najlepiej, na początek, nadaje się dieta antycandidowa. Utrzymanie w dobrej kondycji organizmu możliwe będzie bowiem dzięki rozsądkowi i umiarowi, a także wyeliminowania z jedzenia cukru, słodzików i słodów, mąki pszennej, konserwantów, dodatków i barwników.

Przepisy dietetyczne podzieliłam na 3 etapy. Przepisy z każdego można łatwo odszukać wybierając odpowiednią zakładkę, w kategorii „przepisy dietetyczne”. Natomiast w zakładce „autorski program dietetyczny” w 10-ciu krokach przedstawiam główne założenia do programu, a także daję przykłady przepisów je potwierdzające (przykłady dań są z różnych etapów diety).

W I etapie (ok. 6 tygodni) nie jemy:

  • produktów, o których wiemy, że nam nie służą
  • cukru (w tym też owoców poza cytryną, grejpfrutem i sporadycznie limonką)
  • niczego z glutenem
  • produktów mlecznych (poza masłem i śmietaną bez dodatków, najlepiej ekologiczną)
  • pomidorów, czerwonej cebuli, czerwonej papryki, gotowanej marchwi, gotowanych czerwonych buraków, kukurydzy, ziemniaków, kapusty kiszonej i ogórków kiszonych
  • grzybów (poza pieczarkami, sporadycznie)
  • miodu
  • skorupiaków
  • orzechów, ani bakalii i tym podobnych (poza pestkami słonecznika, pestkami dyni, siemieniem lnianym i sezamem)
  • roślin strączkowych

W I etapie nie pijemy:

  • kawy, ani substancji kawopodobnych
  • czarnej herbaty
  • alkoholu

Odpowiadając na najczęściej zadawane mi pytanie „A co w ogóle jeść?”

A więc, jemy:

  • mięso
  • ryby (oprócz pangi, tej i tak nigdy nie jadłam, bo to nie ryba tylko rybochemia)
  • jajka, tylko te oznaczone „0” lub „1” w bardzo dużych ilościach od kiedy zapoznałam się z badaniami prof. Tadeusza Trziszk
  • kaszę gryczaną, jaglaną (bardzo sporadycznie kukurydzianą)
  • warzywa surowe i/lub gotowane na parze, poza tymi z punktu 5, które ZAWSZE stanowią 50% posiłku
  • mąki bezglutenowe

Korzystamy też z:

  • oleju lnianego,
  • oleju kokosowego (czasami z wiórków kokosowych i mleka kokosowego)
  • sporadycznie z oliwy z oliwek (uwaga nie do smażenia!!)
    20)
  • prawie wszystkich przypraw (poza każdym rodzajem sproszkowanej papryki i glutaminopodobnych kompozycji przyprawowych)

 

W II etapie (ok. 6 miesięcy) powoli wprowadzamy do naszej diety:

  • żurawinę, kwaśne jabłka, czasami banana
  • pomidory, czerwoną cebulę, czerwoną paprykę, gotowaną marchew (sporadycznie), ogórki kiszone i kapustę kiszoną
  • fasolę, groch i cieciorkę
  • miód
  • orzechy laskowe i migdały, od czasu do czasu pistacje i nerkowca
  • przyprawy paprykowe
  • czasami kakao
  • kozi ser raz na dwa tygodnie

Należy się tu małe wyjaśnienie, przejście do II etapu nie oznacza, że nie należy korzystać z przepisów, a także produktów etapu I.

Wręcz przeciwnie.

Wprowadzane nowe produkty do diety powinny uzupełniać dania i być podstawą nowych, ale także muszą przeplatać się z daniami etapu I.

 

W III etapie powoli wprowadzamy do naszej diety:

  • ziemniaki,
  • ryż brązowy,
  • owoce o niskim indeksie glikemicznym,
  • a także inne wykluczone produkty, poza cukrem i wszelkimi słodzikami

 

Poniżej 10 głównych zasad dietetycznych (wybaczcie, ale 3 nadal przygotowuję-procesu twórczego nie można poganiać :D):

Krok 1. Nieważne jest ile jesz, ale z jakich produktów robisz posiłki

Krok 2. Kolorowy detoks sokami z wyciskarki Kuvings

Krok 3. Zjedz porządne śniadanie

Krok 4. Deser zawsze, ale przed obiadem… :)

Krok 5. OBIAD – czy tylko mięsem Polak żyje?

Krok 6. Warzywa, warzywa i jeszcze raz warzywa…

Krok 7. Zamknij smaki lata w słoikach

Krok 8.

Krok 9.

Krok 10.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.