Warzywno-owocowa lista sokowa z Dekoratorem 6 w 1 firmy Borner

Co wiesz o warzywach i owocach do soków?

Które wspomagają odporność? Które odchudzanie? Które pobudzają mózg do myślenia, a które dbają o Twój młodzieńczy wygląd?
To wszystko poniżej. Pełna lista najczęściej stosowanych składników do soków.

Ale lista owoców i warzyw to nie wszystko.

Po pierwsze, ważne jest, by wybierać warzywa świeże i nieuszkodzone, a także by je dobrze wykorzystać do wyciskania.

Po drugie, mycie – pod bieżącą wodą i za pomocą szczotki, jeśli nie pochodzą one z upraw organicznych, ekologicznych lub od babci z ogródka. :)

Po trzecie, obieranie – obierać ze skórki należy takie owoce i warzywa jak na przykład awokado, mango, papaja, melon, pomarańcza, cytryna, limonka, kabaczek, słodki ziemniak, marchew i inne. Ale co zrobić, by nie tracić cennych witamin znajdujących się pod skórką? Najlepiej użyć do tego nożyka (obieraczki) dekorator 6 w 1 firmy Borner. Dlaczego akurat ten? Ponieważ ostrze tej obieraczki jest tak ostre i tak wyprofilowane, że obiera skórkę cieniusieńko, zachowując witaminy pod skórką.

 

Boerner_Schäler_8407_800x450

No dobrze. A teraz jeszcze tak pragmatycznie.

Manicure świeżo zrobiony, a tu pomarańcze na sok trzeba obierać. Znacie to?

Ja znam i nie lubię. I tu obieraczka dekorator Borner przychodzi z pomocą. Jest tak zmyślnie zrobiona, że można bardzo łatwo obrać te pomarańczowe owoce bez obaw o paznokcie!

 

Najpierw wykręcamy tę część z „ogonkiem”. Służy do tego specjalna część wewnątrz obieraczki Borner.

pomara_obieranie_1

Później, za pomocą dolnej, wyprofilowanej w trójkąt końcówki, wydrążamy część z „ogonkiem”.

pomara_obieranie_1B

Następnie nacinamy, jedną z ostrych krawędzi obieraczki Borner.

pomara_obieranie_2

Na koniec podważamy skórkę dolną, wyprofilowaną w trójkąt końcówką.

pomara_obieranie_3

pomara_obieranie_4

Gdy już dobrze umyjemy i starannie obierzemy wybrane przez nas owoce i warzywa, możemy rozkoszować się pysznymi i zdrowymi sokami, których właściwości znajdziecie poniżej. Śmiało wracajcie do tego postu, gdy tylko będzie chcieli przejść na dietę, poprawić sobie nastrój albo ochronić się przed chorobą!

lista warz_owoc_800x960

ACAI

– określana mianem superjagody

– pochodzi z lasów deszczowych Brazylii, a jej smak charakteryzuje się czekoladową nutą

– sprzedawana pod postacią soku lub mrożonego miąższu

– dostarcza ważnych dla skóry kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6 i omega-9 oraz dużą ilość antyoksydantów – antocyjanów

ANANAS

– zawiera: wit. B, wit. E, wit. C oraz wapń, sód, fosfor, potas, chlor i magnez

– działa przeciwzapalnie, jest pomocny w leczeniu zapalenia stawów

– poprawia trawienie białek, ponieważ zawiera enzymy trawienne, takie jak bromelina, która ma też właściwości przeciwzapalne

– pomaga na gładszą i wolną od plam skórę

– jest łagodnym środkiem przeczyszczającym i moczopędnym

– usuwa zalegający w drogach oddechowych śluz

– pomaga na zapalenie oskrzeli, astmę, zapalenie zatok i katar

– sprzyja odchudzaniu

ARBUZ

– to znakomity diuretyk

– wyciskanie soku z jego miąższu i pestek podnosi poziom zawartego w nim błonnika i wzmaga efekt odchudzający

– składa się w około 92% z wody, a dodatkowo zawieraja beta-karoten, witaminę C oraz wykazujący antyoksydacyjne działanie likopen, który neutralizuje skutki działania wolnych rodników

AWOKADO

– to owoc o najwyższej zawartości białka, co czyni z niego doskonałe źródło siły

– jedno awokado zaspokaja połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę B6, bardzo ważną w procesie uwalniania do organizmu energii zawartej w pokarmie

– zawiera duże ilości jednonienasyconego kwasu oleinowego, pomagającego obniżyć poziom cholesterolu oraz potasu kluczowego minerału dla funkcjonowania nerwów i mięśni

BANAN

– zawierają: wit. B, wit. C oraz wapń, sód, magnez i potas

– jeden z niewielu owoców zawierających chrom, wspierający metabolizm cholesterolu, tłuszczu i białka, biorący udział w procesie energii

– bogaty w tryptofan i magnez pomagający nadnerczom kontrolować efekty stresu

– doskonały dla osób z kiepskim apetytem i problemami trawiennymi

– ułatwia pracę żołądka i pomaga na choroby, zapalenie okrężnicy czy chorobę Leśniowskiego i Crohna

– dojrzałe banany zapobiegają biegunce

– wysoka zawartość cukru czyni z nich naturalny produkt wysokoenergetyczny

– węglowodany pomagają regulować poziom cukru we krwi, a potas zapewnia jasność umysłu

BORÓWKA

– spożywanie borówek rozluźnia tętnice i zmniejsza ryzyko zapadnięcia na choroby układu krążenia

– jest w ścisłej czołówce owoców obfitujących w przeciwutleniacze

– status „superjagody” zawdzięcza nie tylko antyoksydantom, ale również potężnym antyakowym fitoskładnikom, takim jak antocyjany i kwas elagowy oraz wysokiej zawartości witaminy C

– antocyjany wpływają na neurony, poprawiając równowagę, koordynację ruchów i pamięć krótkoterminową

– naukowcy udowodnili, że pomagają one chronić mózg przed stresem oksydacyjnym i zapobiegają związanym z wiekiem problemom z pamięcią

BROKUŁ

– oczyszcza jelita i stymuluje działanie wątroby

– dostarcza organizmowi składników odżywczych niezbędnych w procesie detoksykacji i samoleczenia

BRUKSELKA

– pełna witaminy C i kwasu foliowego

BRZOSKWINIE

– działają moczopędnie i oczyszczając układ trawienny

– pomagając w redukcji wagi

BURAK

– zawiera wit. C, wit. B, kwas foliowy, beta-karoten oraz chlor, mangan, wapń, żelazo, sód, fosfor, potas, chrom i magnez

– zawierają biotynę, rozpuszczalną w wodzie wit. B, która odgrywa kluczową rolę w metabolizowaniu białka, tłuszczu i węglowodanów

– źródło żelaza, używa się więc go w walce z anemią i zmęczeniem

– bogaty w kwas foliowy, jest najlepszym naturalnym poprawiaczem nastroju

– warzywo detoksykujące

– warzywo oczyszczające układ krwionośny i trawienny,

– w medycynie domowej służy jako środek oczyszczający jelita i wątrobę

– zmniejsza zatory tętnic

– jest naturalnym poprawiaczem nastroju

CEBULA

– charakterystyczny zapach zawdzięcza związkom siarki

– wspomaga proces wypłukiwania toksyn i metali ciężkich z organizmu

– oleje z cebuli przyśpieszają metabolizm i pomagają rozbijać zalegające w organizmie pokłady tłuszczu

– zawiera kwercetynę, antyoksydant pomagający w zwalczaniu nowotworów

CUKINIA

– zawiera kwas foliowy pomagający kontrolować zachodzący w mózgu  i odpowiedzialny za uczucie spokoju chemiczny proces zmiany rodzaju neuroprzekaźników

– są dobrym źródłem witaminy B1 wspomagającej układ nerwowy i obniżającej poziom stresu

CYTRYNA

– zawiera wit. B, wit. C oraz selen, fosfor, żelazo, chrom, wapń, magnez i potas

– zawiera siarkę oczyszczoną

– zmniejsza tendencję do krwotoków, tworzenia się zakrzepów krwi i podnoszenia się ciśnienia krwi

– jest silnym rozpuszczalnikiem, dlatego nadaje się dla osób z zapaleniem stawów

– przynosi ulgę przy bólu gardła, kaszlu, przeziębieniu, katarze i astmie

– zmniejsza wytwarzanie śluzu nosowego

– wspomaga pracę wątroby i usprawnia działanie układu trawiennego

– ma właściwości lekko przeczyszczające

CZARNA PORZECZKA

– obfituje w wit. C wzmagającą produkcję kalogenu, czynnika odpowiadającego za gładki wygląd skóry

CZOSNEK

– allicyna silny aktywny składnik czosnku, zapobiega przybieraniu na wadze

DYNIA

– spożywanie dyni wpływa na ograniczenie apetytu

– dostarcza dużej ilości kwasu jabłkowego, wpływa na poprawę absorpcji żelaza przez nasz organizm

FIGI

– jeden z najbogatszych naturalnych źródeł wapnia, pozytywnie wpływającego na stan umysłu i odpowiedzialnego za przekazywanie impulsów nerwowych

– jeden z najczęściej polecanych składników odchudzającej diety

– zawierają ficynę, potrzebny i rozbijające białka enzym

– działają przeczyszczająco

GOJA

– rośnie w Himalajach

– bardzo delikatna

– zawiera aż 8 aminokwasów, 21 pierwiastków śladowych oraz potężną dawkę witaminy C

GRANAT

– dostarcza naturalnych estrogenów, które pomagają wyrównać poziom hormonów i zapobiegają przedwczesnym oznakom starzenia

– sok jest pełen antyoksydantów działających głównie na skórę i wzmacniających działanie filtrów przeciwsłonecznych

– od wieków przypisywano mu właściwości przeciwzapalne, a obecne w nich naturalne estrogeny także wykazują działanie antynowotworowe

GREJPFRUT

– to prawdziwy mistrz detoksu!

– zawiera: wit. C,. wit. B, wit. E, beta-karoten, biotynę, inozytol oraz wapń, żelazo, fosfor i potas

– zawiera bioflawonoidy wspierające wchłanianie wit. C, ważne dla zdrowia skóry

– pomaga usuwać i rozpuszczać nadmiar wapnia w stawach

– sprawdza się w leczeniu kataru, kamieni żółciowych, otyłości, spowolnionej pracy wątroby, problemów ze skórą

– zawiera limonoidym ułatwiający wątrobie wydalenie niepożądanych związków z organizmu

– zawiera enzymy spalające tłuszcz i pomagające zapobiegać przybieraniu na wadze

– obniżają poziom insuliny i pomagają utrzymać stały poziom cukru we krwi

GRUSZKA

– zawiera: wit. B, wit. C oraz wapń, żelazo, fosfor, potas, sód i magnez oraz miedź

– obfituje w pektynę, rozpuszczalny błonnik, który wiąże rakotwórcze związki chemiczne w jelitach i zapobiega niszczeniu ich komórek

– zmniejsza kwasowość

– pomagają zwalczyć zły cholesterol

– pomaga na trawienie i zespół nadwrażliwości jelita grubego

– doskonała dla alergików, ponieważ jest uważana za najmniej alergizujący owoc

– pobudza do działania ospały układ trawienny

JABŁKO

– zawiera wit. B, wit. C oraz potas, wapń, fosfor, żelazo, krzem i chlor

– wit. C z jabłek pomaga w budowaniu kolagenu skóry

– są bogatym źródłem kwercetyny, flawonoidu i silnego antyoksydantu, neutralizującego efekty niszczącego działania wolnych rodników

– zawiera dużo rozpuszczalnego błonnika (pektyny) przynoszącego ulgę jelitom i zmniejszającego zaparcia

– błonnik z jabłka skutecznie ogranicza apetyt

– przywraca równowagę florze bakteryjnej okrężnicy, zabijając pasożyty

– pomaga eliminować toksyny przez jelita

– poprawa trawienie

– starte jest doskonałe na biegunkę u dzieci

– dzięki wapniowi i magnezowi, utrzymuje równowagę chemiczną w mózgu

JEŻYNY

– zawierają pektynę, doskonałe źródło rozpuszczalnego w wodzie błonnika

– ma najwyższy poziom fitoestrogenów

– jest bogatym źródeł witaminy C

KABACZEK

– odmiana dyni bogata w karotenoidy regulujące poziom cukru we krwi, a co za tym idzie poziom energii w organizmie

KAPUSTA

– fitochemikalia obecne w kapuście wykazują silne działanie detoksykujące

– od dawna polecana jest jako skuteczny środek na problemy gastryczne, takie jak choroba wrzodowa czy gromadzenie się gazów w jelitach

– wypicie zbyt dużej ilości soku z kapusty może spowodować działanie odwrotne i wywołać wzdęcia i skurcze!

KIWI

– zawiera wit. C (dwa razy więcej niż pomarańcza) oraz magnez, wit. E i miedź

– dostarcza dużych ilości enzymów trawiennych, traconych w wyniku stosowania niewłaściwej diety, braku ruchu, starzenia się organizmu czy przyjmowania leków

– zawiera luteinę, fitoskładnik zmniejszający ryzyko zachorowania na nowotwory, choroby serca i oczu

– jest bogata w beta-karoten

– chroni DNA przed uszkodzeniami

KOKOS

– dostarcza dużą dawkę cynku, minerału obecnego w każdej komórce i znanego ze stymulowania porostu włosów

– zawiera kwas laurynowy, który pomaga w walce ze zmarszczkami i łagodzi podrażnioną skórę

LIMONKA

– zawiera kwas cytrynowy pomagający w oczyszczaniu wątroby i nerek

– zawierają flawonoidy, które, co potwierdzają badania, mogą chronić skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania ultrafioletowego

– ma właściwości alkalizujące i pomaga w walce ze zgagą i wzdęciami

– działa detoksykująco

– wspomaga nawadnianie i przywraca siły

– alkalizuje organizm

– wspomaga proces oczyszczania

MALINA

– obfituje w kwas elagowy, antyoksydant o silnych właściwościach antynowotworowych

– dostarcza rozpuszczalnego błonnika oraz wapnia, minerału stymulującego organizm do spalania tłuszczu, a tym samym pomagającego w chudnięciu

– łagodzi skurcze menstruacyjne i zmniejsza wahania nastroju

– flawonoidy z malin pobudzają mikrokrążenie w skórze, pomogą wypłukać niechciane substancje i nadadzą jej błyszczący, zdrowy odcień

MANGO

– zapewnia enzymy trawienne potrzebne, by przekierować energię do mózgu i mięśni, w sytuacji, gdy stres hamuje ich wydzielanie

– zawiera enzymy regulujące pracę żołądka, neutralizujące kwasy i zwalczające problemy trawienne

MARCHEW

– zawiera wit. B, wit. C, wit. D, wit. E, wit. K, beta-karoten, wapń, żelazo, fosfor, chrom, magnez, potas, sód, jod, krzem, chlor, siarkę

– poprawia zdolność widzenia w ciemnościach i dba o oczy

– doskonała na problemy ze skórą

– łagodzi stany zapalne błon śluzowych jelit i dróg oddechowych

– oczyszcza i tonizuje wątrobę

– poprawia witalność i wigor

– dba o zdrowie kobiet w ciąży

– świeżo wyciśnięty sok z marchwi to łagodny środek na zatrzymanie płynów w organizmie, wzdęcia, problemy z trawieniem czy uczucie zmęczenia wynikające z niezdrowego stylu życia

– dostarcza falkarinolu, naturalnego fitoskładnika o działaniu przeciwnowotworowym

MELON

– jest od wieków używany w Indiach jako środek moczopędny

– zawiera enzymy pomagające w trawieniu pokarmów

– zawarta w nim fruktoza to źródło ekspresowej energii

– wysoka zawartość wody sprawia, że sok oczyszcza skórę

NEKTARYNA

– dostarcza potasu, minerału kluczowego dla prawidłowego funkcjonowania enzymów komórkowych

OGÓREK

– zawiera wit. B, wit. C, beta-karoten, sód, krzem, mangan, siarka, potas, wapń, fosfor, chlor i magnez, kwas askorbinowy i kofeinowy

– ma właściwości moczopędne, przez co zmniejsza zatrzymanie płynów w organizmie

– działa przeciwzapalnie na układ moczowy, dziąsła i skórę

– wysoka zawartość krzemu jest dobra dla włosów, paznokci i skóry, zapobiega wypadaniu włosów

– poprawia trawienie białka

– pomaga obniżyć ciśnienie we krwi

– zmniejsza kwasowość

– neutralizuje on obecny w jelitach kwas i łagodzi bóle brzucha związane z nadmiarem gazów

– badania wykazały, że jest on nawet w stanie rozpuszczać kwas moczowy powodujący tworzenie się kamieni w nerkach i pęcherzu

PAPAJA

– zawiera papainę, enzym, który wspiera trawienie białka i pobudza działanie układu trawiennego

– jest bogatym źródłem składnika zapobiegającego wiotczeniu skóry i powstaniu zmarszczek

– obfituje w salicylan, składnik znany z właściwości przeciwbólowych

– jest bogata w błonnik, który pomaga wypłukiwać toksyny z organizmu

PAPRYKA

– nawet ta najłagodniejsza, zawiera substancje powodujące długotrwałe (ponad 20 minut od momentu spożycia) wydzielanie się w organizmie ciepła pomagającego w szybszym spalaniu kalorii

PIETRUSZKA

– jest dobrym źródłem witaminy B1 wspomagającej układ nerwowy i obniżającej poziom stresu

POMARAŃCZA

– owoc młodości

– bogata w witaminę C, która jako potężny antyoksydant sprawia, że organizm łatwiej przyswaja zawarte w jedzeniu żelazo i pomaga w leczeniu anemii niedoborowej

– zawiera limoninę, która znana jest ze swoich antynowotworowych właściwości i wspiera przetwarzanie glukozy w energię

– zawiera ponad 170 fitochemikaliów i ponad 60 flawonoidów, z których każdy pozytywnie wpływa na układ odpornościowy

POMIDORY

– neutralizują kwasy i pomagają leczyć zapalenie wątroby

– enzymy pobudzają nerki do ofiltrowaniywania dużych ilości tłuszczu

– są najlepszym z oczyszczaczy w świecie medycyny naturalnej

POR

– zawarte w porach substancje odżywcze spowalniają absorpcję cukrów z przewodu pokarmowego, co pozwala na uregulowanie poziomu cukru we krwi i zapobiega napadom głodu

SAŁATA

– odmiany o ciemniejszych liściach są wyjątkowo bogate w chlorofil odpowiedzialny za zdrową krew i zmniejszający ryzyko chorób serca

SELER

– redukuje obrzęki i zapobiega fermentowaniu obecnego w organizmie alkoholu

– stymuluje przysadkę mózgową odpowiedzialną w organizmie za gospodarkę energetyczną

– jest bogaty w selen, pierwiastek śladowy pobudzający tarczycę, która następnie wspiera nasz metabolizm

– poprawia trawienie i hamuje wywołujący wzdęcia proces fermentacji w jelitach

– zawiera kumaryny, składniki zapobiegające niszczeniu komórek przez wolne rodniki oraz wzmagające aktywność białych krwinek broniących układu odpornościowego

– znajdziemy w nim acetyleny hamujące rozwój guzów

SZPARAGI

– jako jedne z niewielu warzyw obfitują w odmładzającą witaminę E

ŚLIWKI

– pełne są naturalnych cukrów i rozpuszczalnego błonnika, który daje uczucie sytości

– są bogate w żelazo, które pomaga zachować gładką, lśniącą i zdrową skórę

TRUSKAWKA

– zawierają: wit. B, wit. C, beta-karoten oraz minerały potas, wapń, żelazo i fosfor

– jedno z najbogatszych źródeł polifenoli, które doskonale oczyszczają skórę i odpowiadają za produkcję kolagenu, zapewniającego sprężystość i chroniącego przed tworzeniem się zmarszczek

– zawierają kwas elagowy, który neutralizuje substancje rakotwórcze i pomaga zwalczyć toksyny obecne w dymie tytoniowym i zanieczyszczonym powietrzu

– bogate w antocyjany, które wspomagają pracę mózgu i wpływają na receptory emocji, poprawiając nastrój

– są łagodnym środkiem oczyszczającym

– pomagają osobom z nadciśnieniem, podagrą i reumatyzmem

WINOGRONO

– cukier w nim zawarty daje energię, a w połączeniu z witaminą B odpowiada za poprawę koncentracji

– ma właściwości oczyszczające

– wysoka zawartość wody w winogronach pomaga utrzymać dietę, ponieważ nawodnienie organizmu przyśpiesza tempo przemiany materii

WIŚNIA

– są odpowiedzialne za oczyszczanie nerek

– działają kojąco na żołądek

– bogate we flawonoidy, które poprawiają pracę płuc i zmniejszają prawdopodobieństwo występowania astmy powodowanej stresem

– antocyjany hamują aktywność enzymów odpowiedzialnych za zapalenia i pomagają zmniejszyć ból

– zapobiegają skurczom

ŻURAWINA

– zawiera wit. C, wit. B, beta-karoten oraz sód, potas, miedź, wapń, mangan, fosfor, żelazo, cynk, magnez i siarkę

– zawiera antyoksydanty

– dostarcza organizmowi manganu, pierwiastka odpowiedzialnego za zwiększenia działania dysmutazy ponadtlenkowej, ważnego enzymu antyoksydacyjnego

– ma właściwości antyseptyczne

– zawiera kwas benzoesowy i chinowy, łagodzące infekcje układu moczowego

– oczyszcza i tonizuje skórę

– nie można dodawać cukru do żurawiny, ponieważ zacznie produkować kwas!!

Uwaga!
Mam też niespodziankę, moi czytelnicy otrzymali 5% zniżkę na wszystkie produkty BORNER w sklepie internetowym
www.borner.pl -> hasło „BLOGZZJ”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.