Olej arganowy – marokańskie złoto….

olej arganowy mapkaMapka pochodzi ze strony ecoliers-berberes

 

 

Pierwszym olejem, który scharakteryzuję (kolejność przypadkowa) będzie olej arganowy. Do tej pory kojarzyłam go głównie z dodatkiem kosmetycznym do pielęgnacji włosów, aż…. napisała do mnie Pani z firmy BioPlanet (dystrybutor ekożywności, przyp. autorki) z prośbą o przetestowanie ich nowego produktu.olej arganowy bioplatet www

Nie wiedząc, jak temat ugryźć pierwsze o co zapytałam, zanim się zgodziłam to „jaki ma skład?”. Odpowiedź „100% owoców z drzewa arganu, produkcja tradycyjną metodą Berberów” była zdecydowanie wystarczająca. Zgodziłam się. No dobra, ale co tu z niego zrobić…. jak wprowadzić do codziennego jadłospisu olej, którego nie znałam, bez szczególnie udziwnionych dań, tym bardziej marokańskich…. To było dopiero wyzwanie i impuls do poszukiwań. Ale o to czego się dowiedziałam najpierw o oleju arganowym:

 

  • jest wydobywany z drzewa arganowego, również nazywanego “drzewem życia”, które nie wymaga żadnej uprawy. Rośnie sobie do 8-10 metrów wysokości, na ziemni suchej i pół suchej na południowym-zachodzie Maroka i może znosić temperatury nawet do 50 stopni C!
  • owoce tego drzewa są wielkości orzecha, ale o kolorze żółto-zielonym, czasem wchodzącym w czerwony
  • z 1 hektaru drzew arganowych można otrzymać 800 kg owoców, z czego wychodzi tylko 18 l oleju arganowego!
  • są dwa typy oleju arganowego: spożywczy i kosmetyczny – różnica wynika ze sposobu wydobywania. Olej spożywczy ma ciemniejszą barwę i bogatszy zapach niż olej kosmetyczny (niemniej i tak można go stosować na skórę głowy i włosy – są później takie….. takie miękkie, uniesione, no i ponoć szybciej rosną)
  • olej ten charakteryzuje się delikatnym posmakiem orzecha laskowego, który pasuje do wszystkich typów dań i idealnie przyprawia potrawy “na słono”: sałatki, warzywa, mięsa, ryby, sery
  • posiada enzymy trawienne, a także dziesięć razy (10x) więcej witaminy E niż oliwa z oliwek, a co za tym idzie: spowalnia procesy starzenia!
  • jest bogaty w antyoksydanty, pobudza komórki mózgowe i wspomaga pracę wątroby, stabilizuje poziom cholesterolu. Badania prowadzone nad olejem arganowym wskazują, że dwie łyżki stołowe dziennie spożywane przez miesiąc znacząco zmniejszają poziom cholesterolu we krwi

 

Ale to jeszcze nic. Ponoć olej arganowy to prawdziwy hit wśród najlepszych francuskich kucharzy, który używają go do doprawiania swoich dań…. a ponieważ każda rozumna istota ludzka winna dążyć do doskonałości, nie przyszło mi nic innego, jak tylko podążyć śladem francuskich mistrzów kuchni… oczywiście po mojemu. :)

 

  1. Pomidory z cebulą w oleju arganowym

pomidory z cebulka w oleju arganowym

Choć tak naprawdę można go stosować do sosów sałatkowych zamiast oliwy z oliwek.

 

  1. Kalantika z ciecierzycy z sosem arganowo-śmietanowym z ogórkiem i koperkiem (jednak skusiłam się na marokański przysmak)

kalantica z sosem

 

  1. Muffinki z daktylami i olejem arganowym

mufinki bioplanet

To jedyne danie, które zaproponuję z podgrzewanym olejem arganowym. Według producenta, podgrzewać go można (w sumie owoce wiszą sobie na słońcu w 50 stopniach C), ale z ostrożnością. Obawiam się jednak o jego wartości odżywcze po podgrzaniu. Nigdzie nie znalazłam informacji, co się z nimi dzieje. A jeśli zastosować olejom tłoczonym na zimno zasadę wzajemności – zapewne wysoka temperatura te właściwości niszczy, a smażenie tworzy tłuszcze trans. Ale, jak napisałam, to są jedynie moje domysły. Jeśli tylko znajdę materiały zaprzeczające temu, od razu Was o tym poinformuję.

 

Źródła:

http://www.grands-meres.net

http://www.huile-dargan.fr

http://www.larganier.be

http://www.ecoliers-berberes.info

 

Za pomoc przy przygotowaniu tego artykułu, chciałabym podziękować mojej czytelniczce – Kasi. Pozdrawiam Cię i dziękuję. :)

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.