MIÓD – TRADYCYJNY SPOSÓB NA UZYSKANIE STANU BŁOGOŚCI…


miod 2 www

 

Co jesteś w stanie zrobić, by posmakować czegoś wyjątkowego? Ja przejechałam dodatkowe 200 km, podczas podróży po Francji, by tylko spróbować legendarnego miodu z lawendy. Był cudowny i fenomenalnie delikatny… Jedyny taki do kupienia w okolicy Kanionu Verdon. Tymczasem, pyszności miałam pod nosem – 30 km od miejsca zamieszkania…. Okazuje się, że „najciemniej jest pod latarnią”.

 

Tradycja miodu. W starożytnym Egipcie wierzono, że pierwsza pszczoła wyfrunęła z rogów świętego byka, Apisa. Stąd zresztą jej łacińska nazwa apis mellifica. Egipcjanie zajmowali się pszczołami i używali miodu, jako środka leczniczego zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie, między innymi do leczenia przewodu pokarmowego, naczyń krwionośnych, płukania gardła, przeciwko kaszlowi, do przemywania ran. Od nich Rzymianie i Grecy nauczyli się leczyć też zatrucia pokarmowe. Już Pitagoras uważał, że siły i zdrowie zawdzięcza pszczołom i miodom, zaś Hipokrates doszukiwał się w nim eliksiru życia. W Indiach, według mitologii hinduskiej, bóg Wisznu jest przedstawiany pod postacią błękitnej pszczoły. Zaś, starożytni Hebrajczycy uważali, że najszczęśliwsza jest ta kraina, która płynie mlekiem i miodem, a za taką uważali ziemię chananejską. A określenie „miodowy miesiąc”? Powstało w Europie, dokładnie w krajach skandynawskich. Właśnie tam dawna tradycja nakazywała, aby wesele trwało przez 30 dni, a przez ten czas pito szlachetne miody, zaś z miodowego miesiąca cieszyła się para, jak i goście, a często nawet cała wieś. Można by więc powiedzieć, że miód towarzyszy ludziom od dawna. Świadczy też chyba o tym fakt, że podczas prac wykopaliskowych w okolicach Neapolu odkryto szczelnie zamknięte wazy z miodem. Był on wciąż jeszcze jadalny, mimo że liczył ok. 2500 lat. Rewelacja!

 

Skład miodu. Z czego więc miód się składa? W 80% z cukrów – glukozy, fruktozy, sacharozy, maltozy, dekstryny. Hmmm, ale skoro miód to w 80% cukier, to czy jest coś w ogóle wart? Tak. Składa się też z:

– kwasów organicznych: mrówkowy, jabłkowy, mlekowy, cytrynowy, octowy, szczawiowy, winowy, bursztynowy

– enzymów: biorą się z gruczołów przewodu pokarmowego pszczoły; przyśpieszają albo opóźniają reakcje, są też katalizatorami: diastaza, inwertaza, katalaza, maltoza, mecetaza – w miodach niedojrzałych, lub fałszowanych cukrem albo podgrzewanych brak jest enzymów, miód przestaje być więc „żywy”

– makro i mikroelementów: tlenku potasu, fosforu, wapnia i sodu, magnezu, żelaza, miedzi, krzemu, berylu, glinu i manganu, baru, chromu, irydu, kadmu, kobaltu, molibdenu, palladu, platyny, srebra, tytanu, wanadu, wolframu – im lepsza aparatura do pomiaru, tym więcej pierwiastków można znaleźć, choć są to tylko „ślady”, czyli małe ilości

– witamin: A, B2, C i PP (np. w miodach wrzosowym, z modrzewia, jodły)

– wody od 16 do 20%, gdy jest jej więcej, gdy miód jest zbyt rzadki uważa się, że jest niedojrzały, czyli mniej wartościowy

– inhibiny: związku o właściwościach bakteriobójczych i pochodzącego z organizmu pszczół; niezwykle wrażliwej na światło i podwyższoną temperaturę, dlatego miód przechowuje się w ciemnych, suchych i chłodnych pomieszczeniach.

 

Nadal Ci się wydaje, że twoje słodzone miodem ciasteczka są zdrowe? Spójrz poniżej na temperatury przechowywania miodu, odnotowane w badaniach włoskiego naukowca.

 

Przechowywanie i ogrzewanie miodu a utrata enzymów. Każde zastosowanie ciepła ma negatywny wpływ na miód, proporcjonalnie do temperatury i czasu ogrzewania.

Temperatura (°C)        Czas przechowywania miodu

10                                    12600 dni (34,5 lat)

20                                    1480 dni (4 lata)

25                                    540 dni (18 miesięcy)

30                                   200 dni (6,6 miesiąca)

32                                    126 dni (4,2 miesięcy)

35                                    78 dni (2,6 miesiąca)

40                                   31 dni

50                                   5,38 dni

60                                   1,05 dni

63                                   16,2 godziny

70                                   5,3 godziny

71                                    4,5 godziny

80                                   1,2 godziny

 

A jak rozróżnić dobry miód? Możliwości jest kilka:

– waga: 1 litr powinien ważyć – 1,42-1,44 kg

– próba przelewania: nabiera się ze słoja łyżkę miodu i powoli z dużej wysokości wlewa z powrotem na miód w słoju, jeśli powstaje z niego górka, to miód jest dobry, jeśli dołek, lejek- niepełnowartościowy, ponieważ zawiera dużo wody

– smak i zapach: miód o mdłym smaku i słabym zapachu, ciągnący się „do nitki” jak syrop, jest zafałszowany syropem cukrowym lub ziemniaczanym

– czystość miodu: nabiera się go na łyżkę, przekłada do naczynia i miesza dokładnie, a potem wlewa na biały, porcelanowy talerz cieniutką warstwą, można wówczas zobaczyć „gołym okiem” zanieczyszczenia: ułamki wosku, pierzgę, części ciałek pszczelich

– próba na zafałszowanie skrobią – łyżeczkę miodu gotuje się w połowie szklanki wody przez 5 minut, gdy ostygnie, dolewa się 1-2 krople jodu (jodyny), jeśli roztwór zmieni barwę na czarną lub niebieską, to znaczy że dodano do niego skrobi, czyli mąki

– test zimnej wody: najprostszy na sprawdzenie zafałszowania miodu

a) Czysty miód leje się i nie łatwo się rozpuszcza

test miod a

 b) miód zmieszany w takich samych proporcjach z 70% syropem cukrowym (sacharozą) układa się nieregularnie na dole

test 3

c) 70% syrop cukrowy (sacharoza)

test-4

 

Zastosowanie miodu. Zgodnie z tradycją podlaską używa się miodu:

– na bezsenność – łyżeczka miodu przywraca sen

– na zmęczony umysł i zapominalskość – szklanka wody z łyżeczką miodu

 

Właściwości miodu. A jakie są inne właściwości miodu?

– miód jest znanym środkiem na przeziębienia, prócz działania przeciwbakteryjnego, ma też kojący i relaksujący wpływ

– badania wykazują też jego przeciwgrzybiczne właściwości

– stwierdzono, też że u dzieci chorujących na odrę i świnkę choroby te przebiegały łagodniej, gdy mali pacjenci jadali miód

– badacze w Polsce wykazali, że po 3-4 dniach od chwili dodania miodu do pożywek dla bakterii np. gronkowca złocistego – wszystkie one giną; najaktywniejsze są lipowe i grykowe, najmniej aktywne rzepakowe, ognichowe i wrzosowe

– miody grykowe są też najbogatsze w rutynę, czyli wit. P, która pomaga w przyswajaniu wit. C, przeciwdziała miażdżycy, a nawet zyskała sobie miano „witaminy młodości”

 

 

I to oto właśnie ten doskonały i odmładzająco – smaczny miód gryczany znalazłam w Łapach, u Pana Bogdana, pszczelarza z pasją i miłością do pszczół. Niebawem publikacja z wizyty w jego gospodarstwie pasiecznym….. Bzzz

 

Źródła:

  1. Gumowska, Pszczoły i ludzie, Warszawa 1986.
  2. Krell, Value – added products from beekeeping, FAO Agricultural Services Bulletin. No. 124 (http://www.fao.org/docrep/w0076e/w0076e00.htm#con)
  3. Irish. D. A. Carter, T. Shokohi, S. E. Blair, Honey has an antifungal effect against Candida species, Medical Mycology, May 2006, nr 44.

 

Źródła zdjęć:

  1. Krell, Value – added products from beekeeping, FAO Agricultural Services Bulletin. No. 124 (http://www.fao.org/docrep/w0076e/w0076e00.htm#con)

One thought on “MIÓD – TRADYCYJNY SPOSÓB NA UZYSKANIE STANU BŁOGOŚCI…

  • Sierpień 8, 2016 at 2:21 pm
    Permalink

    Miodem mozna jeszcze leczyć inne choroby, czy im zapobiegać i nie mówię tu o zwykłym przeziębieniu (wszyscy znamy „magiczną” herbatkę z miodem), ale także miażdzyce itd.

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.