Krok 7. Zamknij smaki lata w słoikach

Lato to idealny czas, by pozamykać jego smaki w słoikach. Marynaty, kiszonki, soki, dżemy, kompoty, sosy na pizzę i nie tylko. To wszystko robię z truskawek, malin, porzeczek, wiśni, pomidorów, ogórków, papryki – a i to są to tylko niektóre z produktów, które co roku przygotowuję na zimę. Dlaczego?

Po pierwsze dla samego smaku lata, to oczywiste.

Po drugie, dla oszczędności. Wszystko co będzie przygotowane teraz w sezonie, będzie kosztowało mniej, niż poza sezonem w supermarkecie.

Po trzecie, z pragmatyzmu, po prostu wiem, co w tym słoiku jest. Jestem pewna tak jakości użytych owoców czy warzyw, jak też dodanych składników.

Wpis ten będę systematycznie uzupełniała i aktualizowała, tak więc zaglądajcie tu, jeśli będziecie szukać inspiracji do Waszej zimowej spiżarki.

 

Kwiat Bzu -> początek czerwca

 

-> syrop z kwiatów bzu na kaszel i nie tylko

syrop z kwiatu bzu

35 baldachów czarnego bzu

2 litry wody

1 kg cukru (wyjątkowo, bo to bardzo tradycyjny przepisy na syrop)

4 cytryny

  1. Baldachy kwiatów połączyć z wodą, cukrem i wyciśniętym sokiem z cytryny, zamieszać i zostawić na 48 godzin.
  2. Po tym czasie przecedzić syrop, wyciskając kwiaty bzu, zagotować go i gorący przelewać do słoików.
  3. Słoiki ustawić do góry dnem, aż do ostygnięcia.
  4. Sam syrop dodaję do herbaty, szczególnie zimą i  gdy czuję, że przeziębienie oraz kaszel mnie łapie. 

  

Truskawki -> czerwiec

 

Truskawki, to póki co, moja zdobycz lata. Za ekologiczne płaciłam 9 PLN za kg!
To rewelacyjna cena, jak za ekotruskawki. A gdzie je kupiłam?
Oczywiście bezpośrednio u rolnika.

truskawki_przetwory

-> kompot – syrop z truskawek

1 kg truskawek

50 dag (a można jeszcze mniej) ksylitolu

litr wody

skórka z jednej cytryny ekologicznej

łyżka soku z cytryny

  1. Do garnka wlać wodę, wsypać ksylitol -> garnek postawić na małym ogniu i mieszać póki ksylitol się nie rozpuści.
  2. Dopiero wówczas dodać skórkę z cytryny i zagotować.
  3. Gotować bez przykrycia przez ok. 15 minut, aż syrop się zagęści.
  4. Wyjąć skórkę, zakwasić syrop sokiem z cytryny.
  5. Litrowe słoiki napełnić owocami (będą 2 słoiki), zalać syropem zostawiając 2-3 cm pustego miejsca pod wieczkiem.
  6. Zakręcić pasteryzować przez 20 minut.

 

-> chatney truskawkowy

do wytrawnych naleśników i do mięs oraz jako sos do sałatek

1 kg truskawek

3 pomarańcze

1 czerwona papryka

2 papryczki chili

5 ziaren ziela angielskiego

2 liście laurowe

1/2 łyżeczki ziaren pieprzu

łyżeczka chili w proszku

4 łyżki ksylitolu

agar albo pektyna do zagęszczenia

  1. Cząstki pomarańczy (bez białego) posiekać, paprykę pokroić w kostkę, papryczki chili przekroić na połowę i zeskrobać pesteczki.
  2. Wszystko przełożyć do rondla razem z umytymi truskawkami, dodać ziele, pieprz, liście laurowe, chili i ksylitol oraz agar albo pektynę.
  3. Zagotować mieszając, i gotować jeszcze na wolnym ogniu ok. 25 minut.

4.Gorącym sosem napełnić po brzegi wyparzone słoiki.

  1. Zakręcić wieczka i ustawić słoiki do góry dnem.

 

-> nalewka truskawkowa

nalewka_truskawki

1 kg truskawek

25 dag cukru (uwaga! na ksylitolu alkohole nie wychodzą tak aromatyczne i smaczne!)

1/2 litra wódki (spirytusu)

cytryna (tylko eko!)

  1. Truskwki (bez szypułek oczywiście) przełożyć do słoja, przesypując cukrem.
  2. Odstawić na godzinę, by puścił sok.
  3. WLać spirytus rozcieńczony połową szklanki wody, zamknąć słój i wymieszać wszystko selikatnie potrząsając.
  4. Odstawić na 5-6 tygodni. a potem zlać alkohol do butelki.
  5. Cytrynę umyć i sparzyć, cieniótko obrać skórkę z połowy owocu. Z całej cytryny wycisnąć sok, przecedzić go i połączyć z nalewką. Dodać też skórkę z cytryn, wymieszać odstawić do sklarowania na 2 tygodnie.
  6. Ponownie zlać i przefiltrować.
  7. Odstawić na minimum 3 miesiące, aby nalewka dojrzała.

-> mrożone truskawki

na ciasto albo po prostu do pochrupania

  1. Umyte truskawki wkładamy do woreczka foliowego – tak na 1/3 jego wielkości.
  2. Wyciskamy powietrze, zawiązujemy i mrozimy.
  3. Co kilka godzin warto zajrzeć do mrożących się truskawek i je „porozbijać”. Dzięki temu truskawki nie będą jedną wielką, zamrożoną bryłą. :)

 

-> truskawki suszone

suszone_truskawki

suszone_truskawki_2

to czego nie zjemy lub nie przetworzymy, warto ususzyć – idealnie nadaje się do tego suszarka Zelmer, o której więcej napiszę może pod koniec sezonu, gdy przetestuję ją na ważnych dla mnie produktach.

A do czego można użyć suszonych truskawek?
do jogurtu naturalnego, by mieć owocowy, a niebarwiony
do musli
do owsianki
myślę, że nawet do kulek mocy Ani Lewandowskiej 😀

 

Ogórki -> lipiec

 

-> Ogórki kiszone

ogorki_kiszone

ogórki zielone, małe, bezwzględnie ekologiczne – ok. 10-11 kg

na 1 litrowy słoik

– bardzo dużo kopru, tak by było aż gęsto i zielono

– 1 ząbek czosnku

– kawałek chrzanu takiej samej wielkości, jak czosnek

Zalewa do ogórków na 1 litr wody

– 1 łyżka z czubem soli kamiennej niejodowanej

– 1 łyżka płaska ksylitolu (cukru tradycyjnie)

  1. Koper, czosnek i chrzan wkładamy do litrowych słoików
  2. Układamy ogórki ścisło. Nie można ich uszkodzić, ale powinny być poukładane na ścisk
  3. Przygotowujemy zalewę i zalewamy nią ogórki w słoikach
  4. Zakręcamy słoiki i odstawiamy – ogórki będą buzować, dlatego najlepiej ustawić je na gazetach, w chłodnej piwnicy, a po ok. tygodniu poustawiać na miejscu docelowym

Taka ilość ogórków wystarczy na zimę, dla 2 osób, bez obżarstwa. Dlaczego wybieram ogórki ekologiczne? Bo jeszcze żaden zrobiony przeze mnie słoik nie zmarnował się i nie zepsuł. Przy zwykłych ogórkach – na 11-13 słoików, przynajmniej 3 (co sezon) były nie do jedzenia.

 

Cukinia -> sierpień

 

-> pasta z cukinii

 pasta_z_cukinii

1,7 kg cukinii,

0.25 kg cebuli,

można dodać paprykę

1 łyżeczka soli

ZALEWA

1 średni słoiczek koncentratu pomidorowego

200 g ksylitolu

1/2 szk. octu

2 płaskie łyżki słodkiej papryki

0.5 łyżki pieprzu

2 łyżeczki curry

pasta_z_cukinii_2

pasta_z_cukinii_3

  1. Cukinię tarkujemy na tartce (doskonale nadaje się do tego tarka Borner V5, którą cieszyć się będzie choćby zwyciężczyni mego konkursu na Miss Babeczki!), cebulę pokroić w drobna kostkę. Posypać solą, wymieszać i odstawić na 1 godzinę.
  2. Po tym czasie odsączyć na sitku.  Wszystkie składniki zalewy połączyć, wymieszać i zagotować. Do wrzącej zalewy włożyć cukinię i cebulę, wymieszać  i gotować 1/2 godziny. Gorąca pastę przełożyć do słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem.
  3. Cukinia IDEALNA na wegetariańską pizze. 😀

 

Grzyby -> wrzesień

-> grzyby marynowane

grzyby_marynowane_2

I wersja babci i mamy

Grzyby leśne – im więcej, tym lepiej

6 szkl. wody

1 szkl. octu

6 łyżeczek soli

2-3 łyżeczki ksylitolu

  1. Gotujemy grzyby dwa razy po 20 minut w wodzie z łyżką octu i odrobiną soli
  2. Grzybki wkładamy do słoików
  3. Przygotowujemy zalewę gotując przez 10 minut wszystkie składniki i zalewamy nią grzyby
  4. Słoiki zakręcamy i odstawiamy w chłodne i suche miejsce

II wersja babci i mamy

wszystkie składniki jak wyżej

2-3 cebule do zalewy

  1. Gotujemy grzyby dwa razy po 20 minut w wodzie z łyżką octu i odrobiną soli
  2. Grzybki wkładamy do słoików
  3. Przygotowujemy zalewę gotując przez 10 minut wszystkie składniki (łącznie z cebulą pokrojoną w krążki) i zalewamy nią grzyby
  4. Słoiki zakręcamy i odstawiamy w chłodne i suche miejsce

grzyby_marynowane_1 

III wersja – moja autorska

Grzyby leśne – im więcej, tym lepiej

3 szkl. wody

1 szkl. octu

1,5 łyżeczek soli

3 łyżeczki ksylitolu

5 ziaren pieprzu

5 ziaren ziela angielskiego

5 liści laurowych

2 cebule

  1. Blanszujemy grzyby dwa razy po 10 minut w wodzie z łyżką octu i odrobiną soli
  2. Grzybki wkładamy do słoików
  3. Przygotowujemy zalewę gotując przez 15 minut wszystkie składniki (łącznie z cebulą pokrojoną w krążki) i zalewamy nią grzyby
  4. Słoiki zakręcamy i odstawiamy w chłodne i suche miejsce

 

 

Niebawem więcej pyszności na zimę!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.